Firebase Android Projemize Nasıl Eklenir?

Bu makale, Android uygulamamızda Google Firebase’i kullanmak için ilk adım olarak Firebase’i uygulamamıza eklemeyi anlatır.

Öncelikle, Firebase için herşeyin doğru versiyon olup olmadığını kontrol edeceğiz. Sonra Firebase Console kullanarak projemizi oluşturacağız. Ve son olarak da Android geliştirme tarafında Firebase için projemizde bazı modifikasyonlar yapacağız.

1. Oluşturduğumuz projeyi test etmek için kullandığımız Android cihazımız ya da emülatörümüz en az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) olmalı

2. Play Service 9.0 ya da daha yeni olmalı

3. Android Studio’nun yeni versiyonu olmalı.

Bir de Android SDK’yı kontrol etmelisiniz. Firebase’ın youtube kanalındaki 2016 yılındaki videosuna göre, Google Play Services Revision 30 veya daha yenisi, Google Repository Revision ise 26 ve daha yukarı olmalı. Benim sistemimdekiler aşağıdaki resimde görülüyor. Kontrol etmek isterseniz, Android Studio’yu açtıktan sonra toolbardan Android SDK Manager açılır. Oradan SDK Tools menüsü ile karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. İşaretlediklerimin yüklü ve versiyonlarının da doğru olması gerekir.

Android SDK kontrol

Daha sonra firebase.google.com adresine giriyoruz. Sağ üstteki Konsola Git butonu ile konsola ulaşıyoruz. Daha sonra aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi Proje Ekle seçeneği ile projemizi ekleyeceğimiz forma ulaşıyoruz.

Firebase Proje Ekle

Projemize bir isim veriyoruz. Daha sonra Konumlar (Analitycs) kısmında ülkeyi seçiyoruz. Bu kısım kuruluşumuzun ülkesini temsil ediyor, gelir raporu için para birimini belirliyor. Proje Oluştur butonuna bastığınızda karşınıza projenizle ilgili sayfanız gelecektir.

Daha sonra tam ortada bulunan Android butonuna basarak Firebase’i Android uygulamamıza ekleme işlemlerine başlıyoruz.

Firebase'i Android'e Ekle

Aşağıdaki ekran gelecektir. Bu ekranda Android paket adını ve SHA-1 imza sertifikası alanlarını doldurmamız gerekmekte.

Firebase Uygulama Kayıt

Android paket adı kısmını doldurmak için, Android Studio’yu açıyoruz. build.gradle dosyasından applicationId değerini alıyoruz ve bu alana kopyalıyoruz.

İkinci kısmı doldurmak için kendi SHA-1 debug key’imize ihtiyacımız olacak. SHA-1 Firebase’e bizim debug uygulamamızın Firebase servislerini kullanmaya yetkili olduğunu kanıtlayacak. Bu kısım Uzaktan Yapılandırma (Remote Config), Kimlik Doğrulama (Authentication) gibi işlemleri yapacak iseniz gerekli. Nasıl bulunduğuna bakalım:

SHA-1 hash’i elde etmek için komut satırı arayüzünü açıyoruz. Ve aşağıdaki komutu giriyoruz.

keytool -exportcert -list -v -alias androiddebugkey -keystore C:\Users\ayhankoc\.android\debug.keystore

Komutun sonundaki kısmı kendi bilgisayarınızdaki kullanıcı dizininiz ile değiştirmeyi unutmayın.

Komutu çalıştırdıktan sonra keystore parolası isteyecektir. Varsayılan parola olarak android girin. Parolayı girdikten sonra istediğimiz bilgiye ulaşacağız. Çıkan listeden SHA1’in yanındaki sayıları kopyalıyoruz. Şöyle bir şeye benzeyecektir:

1C:E6:7C:AF:22:26:37:3F:D8:C4:DF:A9:33:5B:62:14:33:52:78:19

İki bilgiyi de girdikten sonra Uygulamayı Kaydet butonuna basıyoruz. Karşımıza gelen ekrandan google-services.json dosyasını indiriyoruz. Ve resimde görüldüğü gibi projemizini ana klasöründeki app klasörü altına taşıyoruz.

Google Json indir

Firebase ayarlarınızı daha sonra değiştirirseniz, güncellenmiş JSON dosyasını indirmeniz ve projenize eklemeniz gerekecektir.

Firebase istemci kütüphanesini uygulamamıza eklemek için Gradle dosyalarında birkaç ekleme yapmamız gerekiyor. İlk olarak proje düzeyindeki build.gradle dosyasını açıyoruz. Ve dependencies bölümüne aşağıdaki satırı ilave ediyoruz.

buildscript {
  dependencies {
    // Alttaki satırı ekleyin
    classpath 'com.google.gms:google-services:4.0.1'
  }
}

Ekleme yapacağımız diğer dosya uygulama düzeyindeki build.gradle dosyası. Aşağıdaki eklemeyi yapıyoruz. Bu plugin biraz önce indirdiğimiz json dosyasını okuyacak ve içerisindeki bilgileri buraya aktaracaktır.

// Dosyanın en altına alttaki satırı ekleyin
apply plugin: 'com.google.gms.google-services'

Son değişikliğimiz ise Firebase core ile ilgili. Son versiyonu kullandığımızdan emin olmak için Firebase Android Setup dokümanına gidiyoruz. Oradaki son versiyonu alıp build.gradle dosyamızda dependencies bölümüne ekliyoruz.

Firabase Core uygun kütüphaneler

dependencies { 
// Alttaki satırı ekleyin 
implementation 'com.google.firebase:firebase-core:16.0.5' 
}

Tüm eklemeleri yaptıktan sonra Gradle’ı senkronize etmek gerekiyor.

Sync Gradle

Senkronizasyon işlemi bittikten sonra, uygulamızı emülatör üzerinden çalıştırabiliriz (ya da fiziksel cihaz üzerinden). Uygulamamızı çalıştırırken Firebase Konsol’dan uygulamamızı eklediğimiz adımların sonuncusunda Firebase uygulamamızın sunucu ile olan bağlantısınıı bekleyecek ve uygulamamız çalıştığında aşağıdaki penceredeki gibi bir şeyle karşılaşacağız.

Firebase Tebrikler

 

Başarıyla uygulamamıza Firebase’i ekledik.

Görüşmek üzere…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir