Server (Sunucu) Nedir?
“Sunucu, bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi.” şeklinde bir tanımı var Vikipedi’de. Kısaca kaynaklarını sunan bilgisayarlar diyebiliriz. Bu kaynaklar donanım olabileceği gibi yazılım da olabilmektedir.
Bir sunucunun en önemli özelliği verdiği hizmeti kesintisiz, istikrarlı ve güvenli olarak verebilmesidir. Bunu sağlamak için gelişmiş donanım özelliklerine sahiptirler. Herhangi bir elektrik sorunu için kesintisiz güç kaynaklarının kullanılması, aralıksız ve performanslı çalıştıkları için özel soğutma sistemleri, verileri hızlı ve kesintisiz aktarabilmeleri için özel iletişim hatları büyük sunucu sistemlerinin ek bileşenlerinden bazılarıdır.
Donanım bileşenlerinin yanında bir sunucuyu sunucu yapan yazılımlardır. Sunuculara özgü işletim sistemleri vardır (Linux, Unix, Windows Server gibi). Bunun yanında hangi amaç için hizmet vereceklerse (web sunucu, email sunucusu, dosya sunucusu, oyun sunucusu gibi) onunla ilgili yazılımlara da ihtiyaç vardır.
Herhangi bir kişisel bilgisayarı (PC) da sunucu yapabilir miyiz?
Evet yapabiliriz. Fakat biraz önce değindiğimiz özelliklerden yoksun oldukları yani sunucu olmak için üretilmediklerinden gereken performansı alamayabiliriz. Sunucuların, PC (Personal Computer – Kişisel Bilgisayar)’lerden farkı aralıksız çalışmak için üretilmiş olmaları ve yüksek oranda hatasız çalışmalarıdır.
Web Server (Sunucu)
Web sunucusunun görevi, gelen HTTP (Hyper Text Transfer Protocol – Hiper Metin Transfer Protokolü) isteklerine cevap vermektir. Herhangi bir istemciden gelen web sayfası isteklerini yanıtlamak için barındırdığı sayfalardan ilgili olanı istemciye gönderir. Bunu 80 numaralı portu dinleyerek yapar. Başka bir ifadeyle, siz tarayıcı programlar ile herhangi bir web sitesini ziyaret etmek istediğinizde, ilgili sitenin web sunucusu isteği alır ve gereken sayfaları oluşturup sizin bilgisayarınıza gönderir.
Bir sunucunun Web Sunucu olarak hizmet verebilmesi için web sunucu yazılımına ihtiyacı var. Bu yazılımlardan bazıları şunlardır: Apache, IIS, Nginx ve LiteSpeed.
Web server yazılımlarından en çok kullanılanı şu sitede de görüldüğü gibi Apache‘dir.
Apache HTTP Server, Apache Software Foundation tarafından geliştirilen açık kaynak web sunucu uygulamasıdır. Sunucu yazılımı serbestçe ve bedava dağıtılabilir ve açık kaynak olması, kullanıcıların performansın düzeltilmesi ve programın gelecekteki gelişimine katkıda bulunmak için temel kodu düzenleyebilecekleri anlamına gelir. Apache hemen hemen tüm işletim sistemleri ile çalışabilir, aynı zamanda kendisi de açık kaynak olan Linux işletim sistemi sıklıkla kullanılır.
İkinci çok kullanılan web server yazılımı Microsoft firmasının Internet Information Server – IIS yazılımıdır. Bir Windows makinesinin Web sitelerini yönetmesini sağlayan FTP (File Transfer Protocol – Dosya Aktarım Protokolü), HTTP, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol – Basit Mail Transfer Protokolü) gibi bir dizi servisten oluşur. IIS sadece Windows bilgisayarlarda çalıştığı için işletim maliyetlerini artırır (Bu arada Apache bedava ). Windows işletim sistemleri kötü amaçlı yazılım saldırılarına daha eğilimli olduğu için daha az güvenli sunucu seçeneği olarak ün kazanmıştır.
Özetle, maliyet önemli ise Apache hiç maliyet olmayan çözümdür. Güvenlik söz konusu olduğunda Apache daha güvenli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sunucularınızda Windows işletim sistemi çalıştırmayacaksanız IIS’i çalıştıramazsınız. ASPX’e dayanan bir komut dosyası çalıştırmak isterseniz Windows platformunda IIS kullanırsınız.
LiteSpeed yüksek performans ve ölçeklenebilirlik özellikleri sunan bir web server teknolojisidir. Ücretli bir yazılımdır. Yüksek ziyaretçisi olan siteler için sunucu yükünü azaltmak amacıyla tercih edilmektedir. Apache’den iki kat fazla maksimum kapasite sunduğunu iddia eder.
Nginx web sunucusunun da yüksek performanslı olduğu söylenebilir. Rakiplerinden daha az Cpu kullandığı ve daha hızlı olduğu görülmektedir. İncelemek isterseniz siteye buradan ulaşabilirsiniz.
Görüşmek üzere…
One thought on “Web Sunucu (Server) Nedir?”