PHP dosyalarımızı nasıl çalıştırırız?

Bu makale, kendi bilgisayarınızda PHP dosyalarınızı nasıl çalıştırılacağınızı anlatır.

HTML sayfalarımızı yazdıktan sonra denemek için tarayıcı (Chrome, Microsoft Edge, Firefox vb.) ile açıp inceleyebiliyoruz. PHP dosyaları bu şekilde incelenemiyor, çünkü yazılan PHP kodlarının değerlendirilip sonuç üretilmesi için web server üzerinde çalıştırılması gerekiyor.

Ben bu iş için XAMPP tercih ediyorum. Kendi ifadeleri ile “XAMPP en popüler PHP geliştirme ortamı”. Bu paket Apache web server programı, MariaDB (MySQL), PHP ve Perl içeriyor. Tek program kuruyoruz ve her birinin ayarları ile tek tek uğraşmaya gerek kalmıyor. Bu adresi ziyaret edip işletim sisteminize uygun olan sürümü indirebilirsiniz.

Bu videoda kurulum ve kullanım adımları anlatılıyor

PHP yazmak için herhangi bir metin editörü yeterli. Biraz daha özellik isterseniz (kod renklendirme, tamamlama vb.) Atom ya da Sublime Text deneyebilirsiniz.

XAMPP çalışırken Ekran Görüntüsü

İlk PHP scriptimizi yazalım

Tercih ettiğiniz editörü kullanarak aşağıdaki kodları yazın:

<?php

echo "Merhaba Dünya!"

?>

Bunu bir hello.php ismi ile kayıt edeceğiz. Fakat herhangi bir yere değil!

Kayıt edeceğimiz yer XAMPP programının sunucu ana klasörü olan “C:\xampp\htdocs” klasörü (Windows kullanıcıları için geçerli). Dosyanızı buraya kayıt edin.

Favori tarayıcınız açın. Adres çubuğuna http://localhost/hello.php yazın.

hello.php ekran görüntüsü

Tarayıcınıza yazdığınız localhost kendi bilgisayarınızı temsil ediyor. (127.0.0.1 de yazabilirsiniz.) hello.php dosyasını ana klasörde olduğu için doğrudan yazabiliyoruz. Dosyayı eğer htdocs klasörünün içinde başka bir klasöre (varsayalım deneme olsun) koyarsanız o zaman adres çubuğuna localhost/deneme/hello.php yazmanız gerekir.

Tebrikler, ilk PHP scriptinizi yazdınız ve çalıştırdınız.

Görüşmek üzere…

One thought on “PHP dosyalarımızı nasıl çalıştırırız?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir